Julelysene funkler i de mørke vinteraftener over Helsingørs gader og stræder, og det er tid til at lade hjertet fylde med hygge, kærlighed og sæsonens melodier.

I år har vi den særlige glæde, at bringe to lokale julesange frem i lyset, som ikke alle måske kender til. Ja, faktisk var vi heller ikke på redaktionen klar over, at der fandtes to så smukke lokale julesange, som sagtens kan tåle at blive en del af enhver lokal juls lydtapet. Men det gør der.

“En drøm i december” af Annemonemand og “Julen ned på jorden” af Stig Skovlind repræsenterer det bedste ved lokal musik – evnen til at skabe sange, der rører ved vores sjæle og minder os om, hvad der virkelig tæller i julen. Disse sange er ikke kun melodier; de er invitationer til refleksion og samvær i denne højtid.

Så lad os sammen tage på en lille lokal julerejse, og møde de to julesange og folkene bag.

Annemonemand: En Drøm i December

Den lokale gruppe Annemonemand, blev stiftet i 1999 af Thomas Høg og Michael Mathiesen, og har altid haft en særlig evne til at skabe sange, der taler direkte til hjertet.

Michael Mathiesen reflekterer over deres sang “En drøm i december”

– Det er en sang om den tid i livet, hvor man skifter fokus fra at modtage til at give. Det handler om at finde ro og være sammen med dem, man holder af.

– Barndommens og ungdommens lyst til materielle glæder er ved at blive erstattet af lysten til en lille tid uden stress, en tid til nærvær med familie og venner. Alle kan få brug for lidt ro. Og alle må drømme en drøm i december.

Sangen “En drøm i december” havde sin debut i Danmarks Radio 11 december 2016 kl. 18.38 i Jørgen de Mylius’ program “Hithouse” på P5. 

Anemonemand blev grundlagt af Thomas Høg og Michael Mathiesen i 1999, og har med skiftende besætninger af dygtige lokale musikere underholdt sit trofaste publikum indtil de i 2018, efter 20 år blev enige om at lægge projektet i dvale. De nåede dog at udgive to plader, nemlig pladen “Anemonemand” fra 2009 og efterfølgeren “Lykkelig” fra 2010

Nummeret “så lukker de Paris” fra Lykkelig pladen gik nr.1 på Dansktoppen, og lå der i 3 uger.

Med en historie, der strækker sig over to årtier, har bandet berørt mange med deres musikalske fortællinger. Og selvom de lagde projektet i dvale, er der rygter om en kommende revival koncert, måske allerede i 2024, hvilket lover godt for deres mange fans.

Stig Skovlind: Julen ned på Jorden

I 2014 stod Stig Skovlind over for en udfordring fra sit pladeselskab: at skrive en julesang, der ikke blot ville være iørefaldende, men også bære et dybere budskab. Med sin baggrund i dansk poesi og en kærlighed til det danske sprog, var Stig den perfekte kandidat til denne opgave.

Resultatet blev “Julen ned på jorden”, en sang der formår at fange essensen af julens sande betydning.  Om processen fortæller Stig Skovlind:

– At skrive denne sang var en rejse tilbage til julens kerneværdier – tid og nærvær. Det var en udfordring, jeg greb med begge hænder.

Skovlinds samarbejde med den anerkendte producer Jan Rørdam har resulteret i en sang, der ikke kun er melodisk tiltalende, men også indfanger lytterens hjerte med sin simple, men kraftfulde besked.

En Hjertelig Tak

Til sidst vil vi gerne ønske alle vores læsere, samarbejdspartnere og annoncører en glædelig jul og et godt nytår.

Tusinde tak for et fantastisk år. Vi ses i 2024 til nye plakater i byen og nye formater her på “i Helsingør”.

Vi bruger småkager, eller cookies som det hedder. Håber det er okay med dig?