Det er fredag eftermiddag på Hold An på Axeltorv i Helsingør. Sommeren dufter af højtbelagte smørrebrød, iskolde perlende fadøl og Aperol Spritz i høje vinglas med lang stilk og isterninger. Solen står højt på himmelen, og det hele syder af varme.

Mågerne sidder i tagrenderne og observerer det hele på behørig afstand. De er altid klar til at dykke ned i en halvtom pizzabakke eller resterne af en nedsmeltet vaffelis med jordbærsmag. Men midt i flokken af almindelige måger er der én, der skiller sig ud. En alfa-måge, som de lokale kalder “Chefen.”

Ved et diskret bord tæt på serveringen sidder to yngre kvinder i sommerkjoler og nyder sommeren over en fadøl og tre højtbelagte smørrebrød. En af dem siger med et smil: “Det er sgu fedt med de her fredage på Torvet. Det minder faktisk lidt om dengang de lavede storskærm hernede.”

I den anden ende af Torvet dytter en sort kassevogn desperat i et forsøg på at køre ind på pladsen uden at ramme en flok glade svenskere, der vælter berusede rundt. Folk vender sig og kikker nysgerrigt på, hvad der foregår.

Kassevognen kører ind midt på Torvet og parkerer lige foran den yderste række af borde. En flok glade musikanter stiger ud med instrumenter, højtalere og anlæg og begynder at spille op til dans.

Stemningen bliver let og sød, og mens guitaren stemmes og trommerne stilles korrekt, suser en tjener i sort tjenerskjorte op til musikanterne med en bakke fyldt med iskolde skummende fadøl. Chefen, der altid er på udkig efter gode godbidder, vipper lidt på hovedet i erkendelse af, hvad der nu vil ske.

Musikken slår an, og det hele går i gang. En af de yngre kvinder siger til sin veninde med et glimt i øjet: “Jeg tror altså, det her bliver en helt fantastisk aften Lad os danse med.”

Snart begynder de første folk at synge med på de velkendte numre, og stemningen spreder sig ud mellem de mange tætpakkede borde. En mand ved nabobordet smiler og siger: “Det her er da noget af det bedste, jeg har oplevet på Torvet!”

Det iskolde fadøl flyder ud af hanerne, mens folk fester og hygger sig med hinanden. Det er fredag, det er sommer i Helsingør, og Axeltorv er i live.

Mens folk danser på Torvet, ser Chefen sit snit. I en lydløs glidende flugt lander han på et bord og sluger et helt stykke højtbelagt smørrebrød. I én mundfuld.

Med brød, belæg, pynt og det hele.

En af musikerne ser det og siger med et grin: “Det må være den bedste anmeldelse, vi nogensinde har fået!”

Nogle timer senere går aftenen på hæld, og folk begynder at sive ud i gaderne, mens Torvet pakkes ned. Det har været en god dag, hvor folk har hygget sig, musikken har spillet, og der er blevet blinket og kysset i hjørnerne.

Chefen har indtaget sin faste plads på toppen af Absalons hoved. Herfra kan han skue ned over hele sit lille kongerige, hvor der altid er liv og godbidder at finde. Næste fredag er der igen koncert på Axeltorv, og hvem ved, måske du spotter Chefen, mens du også nyder stemningen på Torvet i Helsingør!

Vi bruger småkager, eller cookies som det hedder. Håber det er okay med dig?