SEPTEMBER MÅNEDS
EGNSRET I HELSINGØR

Helsingoransk Høstmakrel på Rugbrød


September 2023

Det er tidligt efterår i det helsingoranske spisekammer. En sæson af rigdom og råvarer. Skovene er fyldt med svampe, træerne bugner af æbler, og havet giver os fede, velsmagende makreller. 

“Helsingoransk Høstmakrel på Rugbrød” bygger på en sand klassiker: Den røgede makrel, der er blevet spist og fortæret i hele Øresundsregionen siden fordums tid.

Retten er en hyldest til Helsingørs tradition for brug af lokale, sæsonbetonede råvarer. Her er det friske æbler fra haver og hegn, nye vilde svampe fra de dybe skove der omgrænser byen, og ikke mindst de fede høstmakreller fra det levende Øresund. 

Månedens egnsret er også en hyldest til den helt specielle helsingoranske tid på året, hvor makrellens kæmpefætter – den blåfinnede tun – springer rundt om Kronborgs pynt i jagten på føde, og er et vidnesbyrd om den naturlige rigdom som egnen er begavet med. 

Retten består af røget makrel serveret på friskbagt rugbrød, toppet med en frisk salat af vilde svampe, æbler, rødløg, valnødder og persille, og det hele er bundet sammen med en cremet friskost.

Retten kan også serveres som middagsmed med nye aspergeskartofler til i stedet for på rugbrød.

Er man ikke til at hive fiskestangen frem og prøve lykken i Øresund, og bagefter tage i skoven og samle svampe og æbler, så kan alle ingredienser købes i dit lokale supermarked.

Se opskriften neden under…

Månedens Egnsret i Helsingør

Præsenteres i et samarbejde mellem i Helsingør og Nordsjællands Catering.

Hver måned præsenterer vi en ny helsingoransk egnsret, som bygger på byens historie og traditionelle madkultur.

Igennem tiderne har det helsingoranske landskab forsynet fødevarer til alt fra bedsteborgere og godtfolk til skibe fra hele verden og turister, der flokkes hertil vores dejlige by.

Månedens Egnsret i Helsingør bygger på tre simple dogmer:

  1. Det skal være billigt
  2. Det skal være nemt at lave
  3. Råvarerne skal alle kunne få fat på.

Månedens egnsret kan laves af alle, eller købes i Nordsjællands Caterings butik på Stengade.

OPSKRIFT

HELSINGORANSK HØSTMAKREL PÅ RUGBRØD

Antal portioner: 4

Ingredienser

  • 4 skiver rugbrød
  • Smør
  • 2 store makreller
  • 500 g blandede vilde svampe f.eks. kantareller, rørhatte.
    (Har du ikke vilde svampe kan du købe blandede svampe eller champion).
  • 2 æbler
  • 1 lille rødløg
  • 100 g valnødder
  • 2 spsk olivenolie
  • Salt og peber
  • 1 bundt persille
  • 200 g friskost (f.eks. hytteost)

Fremgangsmåde

Røg Makrellen

  • Rens makrellerne og fjern skind og ben. 
  • Røg makrellerne i en rygeovn i ca. 20-30 minutter ved 70-80 grader Celsius. Hvis du ikke har en rygeovn, kan du købe færdigrøget makrel.

Forbered Salaten:

  • Rist valnødderne på en tør pande indtil de er let gyldne og sæt dem til side.
  • Rens svampene og skær dem i mindre stykker. Varm olivenolien på en pande og steg svampene i 5-10 minutter indtil de er gyldne. Krydr med salt og peber.
  • Skyl æblerne og skær dem i tynde skiver. Hak rødløget og persillen fint.
  • Bland svampe, æbleskiver, rødløg, persille og valnødder i en skål. Tilsæt friskost og rør forsigtigt sammen. Smag til med salt og peber.

Sammensæt Smørrebrødet:

  • Smør hver skive rugbrød let med smør.
  • Placer et par stykker røget makrel på hver smurt skive rugbrød.
  • Top med en generøs portion af æble- og svampesalaten.
  • Pynt eventuelt med ekstra persille og valnødder.
  • Server straks.

Denne opskrift er en hyldest til efteråret og til Helsingørs tradition for at bruge lokale, sæsonbetonede ingredienser. Det er en nærende og tilfredsstillende ret, der er perfekt til frokost eller en let middag.

 

Vi bruger småkager, eller cookies som det hedder. Håber det er okay med dig?